2013-01-31
 18:39:00

KVTH

 

haha, charmtroll!


2013-01-27
 16:58:04

Nuläget


Jag är tillbaka till dans -och träningsvardagen, delvis. Efter att först ha gått till en sjukgymnast, sedan en naprapat, sedan en läkare och till sist en annan naprapat så har jag äntligen fått en förklaring till varför jag upplever smärtor i, framförallt, min vänstra höft/ljumske. Högst upp i nacken finns en kota som samarbetar med kotan längst ner i ryggen. Blir kotan högst upp sned, så blir även kotan längst ner sned. Det är vad som hänt mig, och detta förklarar bland annat mina ryggsmärtor som jag haft sedan flera år tillbaka (kan dock tänka mig att min tendens att sitta som en hösäck också har påverkat). Detta har även gjort så att jag blivit sne hela vägen, och fått låsningar i hela mitt bäcken. När jag sedan började dansa balett, och till en början arbetade med en onaturlig utåtvridning, så påfrestade jag mitt bäcken. Detta har jag sedan omedvetet hanterat genom kompensationer på olika vis och tillslut har det orsakat smärtor. Jag behandlas hos den sist nämnda naprapaten, varav behandlingen går ut på att arbeta med min nacke och mitt bäcken.
               Att komma tillbaka efter att helt och hållet vilat från dansen och träningen under sex veckor känns både positivt och negativt. Med andra ord, det är en lättnad att kunna dansa och träna igen, att äntligen fått veta problemet. Men det är även fruktansvärt frustrerande och jobbigt rent psykiskt, för det känns som att jag arbetar med en annan kropp, den fungerar inte lika smidigt, jag kan inte kontrollera den på samma vis och den är inte fullt återhämtad, så smärtorna återkommer om ansträngningen blir för stor. Jag började dansa i tisdags, och märker av hur jag succesivt klarar av mer och mer, vilket känns oerhört bra. Jag har valt att inte dansa break och street denna termin. Detta för att kurserna redan startat och min kropp är som sagt inte helt och hållet återhämtad, samt att det ger mig mer utrymme att fokusera på den dans som min utbildning erbjuder, och företaget.


2013-01-22
 18:05:00

Piteå Dansargymnasium & tips


Fick två frågor jag fann intressanta, och som möjligtvis skulle kunna intressera andra. Där av väljer jag att besvara dem i ett inlägg.

1. Visst går du på Spets dansutbildning? Hur är det där? Är det svårt?
2. Vad är dina tips till en dansare?

Svar på fråga 1.
Ja, jag går Piteås spetsutbildning dans, som har fått namnet Piteås Dansargymnasium. Jag kom in utan större problem, på grund av brist på sökande elever. Detta har jag skrivit om i ett tidigare inlägg som ni kan läsa här. Jag går därför inte in på några deltaljer, utan poängen är den att jag inte hade speciellt stora erfarenheter av dans överhuvudtaget när jag kom in på danslinjen. För att vara ärlig så har det faktiskt varit rätt tungt och problematiskt med utbildningen under ungefär ett och ett halvt års tid. Det har främst drabbat "min" klass, de nuvarande treorna och de treor som sist gick ut. Under hela ettan och halva tvåan undervisades vi av en balettlärare som varken var pedagogisk, eller jobbade med oss utifrån våra förutsättningar. Kortfattat skulle man kunna säga att han jobbade mer efter en mall över hur balett bör se ut, och jag tror inte riktigt han förstod att just denna danslinje inte utbildar prima ballerinor. Det tog oss ett tag innan vi insåg de problem som uppstår när man inte jobbar utifrån ens kropps förutsättningar, innan vi insåg att hans metoder inte riktigt höll och vi började få skador. Efter en tid som kändes som evigheter lyckades vi få honom att sluta som balettlärare brutalt nog, men det var för allas välmående, även hans. Det som hände påverkade inte de nuvarande ettorna eftersom dem inte hade denna balettlärare överhuvudtaget, (utan dem hade Ola som nämns senare) så för deras del har inte utbildningen varit problematisk vad gäller det.
           Idag är utbildningen utrustad med duktiga danslärare för alla årskurser. Baletten undervisas av Ola Beccau, som jobbar väldigt anatomiskt. Maria Danell håller i dansteori, dansteknik och improvisation för oss tvåor (vet inte vad hon har för danskurser med de andra årskurserna). Jag skulle dock inte rekommendera att blint gå efter vad danskurserna heter, eftersom jag upplever att hon jobbar med oss utifrån vad vi behöver. Johanna Hennix jobbar en del med teknik och även jazz/modernt. Balett har vi tre gånger i veckan, dansteori en gång, dansteknik, impro och jazz/modernt brukar vi gemensamt kalla för moderna danslektioner och dessa har vi totalt tre gånger i veckan. Vi har även en kurs som heter repetoar, vilket bland annat innebär att dansläraren exempelvis återskapar en känd balett eller musikal. För nuvarande har vi lite olika lärare i den kursen, och den har vi två gånger i veckan.
Jag upplever att de lärare vi har nu jobbar utifrån den nivå vi ligger på, med andra ord gör dom det varken för svårt eller för lätt, utan det finns en bra balans som ger en chansen att hänga med och utvecklas. I nuläget trivs jag bra med utbildningen, och som det ser ut nu så skulle jag varmt rekommendera denna danslinje, eftersom utbudet är bra.

Svar på fråga 2.
-Mångsidighet är en viktig egenskap hos en dansare i dagsläget, våga prova på olika dansstilar.
-När du som dansare ska lära dig övningar eller olika typer av material så tycker jag det är väldigt viktigt att fråga om man inte förstår vad övningen går ut på, eller exempelvis om man inte riktigt greppat materialet, istället för att arbeta fel med en övning eller traggla på material man inte alls förstår. Det är en ganska skön känsla att känna att man vet varför man gör en övning, och hur materialet ska se ut även om man inte sätter det på de första försöken.
-Kolla efter detaljer! Är foten pointad eller flexad? Är benet rakt eller böjt? Vars är blicken? I vilken grad ligger armen? osv. och vet du inte, fråga!
-Tålamod. Kom ihåg att övning ger färdighet. Allt sätter sig inte på en gång, utan det tar tid och det ska det få göra också. Men när det väl sitter i muskelminnet, då brukar det sitta ganska bra.
-Ta hand om din kropp. Arbeta inte så att du får ont på ett negativt sätt, eller utsätt kroppen för större ansträngning än den klarar av. Att bygga muskler, bli vigare osv. tar tid och händer inte i en handvändning eller genom överdriven träning eller stretchning. Ät ordentligt, sov om nätterna, vila från träningen ibland.
-Ta åt dig kritik, så länge den inte är i ett kränkande syfte. Påpekar en dansare eller danslärare exempelvis att du måste tänka på hur du sträcker igenom din fot, att du måste tänka på utstrålning osv så är det allra oftast i syfte att hjälpa dig utvecklas som dansare, inte berätta hur dålig du är, och därför är det viktigt att ta åt sig.

Det finns garanterat tusentals tips man kan ge en dansare, men de tips jag skrev ovan är dem jag brukar tänka på, och tycker är viktiga. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att andra gör det.


2013-01-20
 20:29:48

Evenemangshelg


Slutet av denna vecka har varit rätt händelserik. Uppskattad.
I torsdags, som jag nämnde i inlägget senast, var jag och fikade med tre av dansartreorna.
I fredags deltog jag i evenemanget Tònleikar, vilket var en välgörenhetstillställning. Bland annat Jacob spelade där tillsammans med sitt band, oerhört duktiga!
Igår invigdes Exileds nya danslokal. Tårta och workshops. Senare fortsatte det med invigningsfest på Raw Deli, varav jag for därifrån några timmar tillsammans med Malin (Bergdahl) och några av hennes vänner för att se Felicia (Goossens) uppträda sin sista show på Western Farm.




2013-01-17
 23:20:00

Bara kände för det


Nu förtiden brukar min dator vara avstängd vid den här tiden under veckorna. Åtminstone betydligt oftare än förr. Det är nämligen så att jag har insett hur oerhört skönt det är att somna, och få sova sig pigg. Ikväll blev det ingen sådan kväll, trots att det är torsdag. Det är nämligen så att jag spenderade min torsdagkväll med Felicia, Sanna och Malin på Nodo. Det är inget som sker var och varannan dag, och sådana kvällar är något jag uppskattar riktigt mycket. Kanske blir det lite extra när det inte sker helatiden. Det är en charm i att kunna samtala om lite allt möjligt. Slänga ur sig skräpprat, gå in på lite djupare ämnen, utbyta åsikter, slappna av, prata lite i mun på varandra, bara byta ämne sådär plötsligt, hitta olikheter och även känna igen sig. Och om än man sitter vid ett bord i princip hela kvällen, så känns det lite kul att få ta på sig något fint, men ändå mysigt och bekvämt. Jag bar en drakgrön, eller regnskogsgrön klänning, en kavaj ovan på det, en tubhalsduk och dubbla lager strumpbyxor. Sådana här kvällar mår jag bra av. Det var nog det jag ville berätta.


2013-01-16
 21:24:11

Hiphop at Hogwarts


Jag har dansat i Exiledföreningen tre terminer nu, det vill säga ett och ett halvt år. Årets julföreställning var Hiphop at Hogwarts, vilket jag nämnt i något inlägg tidigare. Denna termin skulle jag försöka bemästra Sams feminina version av street och Klaras rätt så distinkta street koreografi. Lyckades väl helt okej.
Av olika anledningar så har jag inte lagt ut videos på danserna. Fick nu tag på videos av de danser jag deltar i som Jenny Vieira lagt ut, så jag passar på att lägga upp dem nu. Bättre sent än aldrig.

Vi ser alla i princip likadana ut, men jag står längst fram i pyramidformationen.

Jag bär den ljusblåa, smått turkosa skjortan.
2013-01-16
 18:46:40

Håret ler



Strax under sex veckor har gått sedan min start av naturlig hårvård. Tänkte att någon form av uppdatering skulle sitta fint.
       Har under de senast veckorna valt att inte använda honungstvätten och istället använt mig av främst vatten, äggtvätt och detoxlera. Något enstaka tillfälle har jag även använt bikarbonat+äcv.
På bilderna ovan ser ni detoxlera, som egentligen är Maroccan lava clay och inget annat. Dessa små lerstenar blandar man med varmt vatten och då blir det en lera. Leran appliceras i handdukstorkat hår, ej tvättat med något annat än vatten, och ska sitta i håret i ungefär trettio minuter. Tvättas ur med vatten och sedan är det klart!

För någon dag sedan klev jag upp för att göra mig klar inför skolan. Oftast blöter jag hela håret med vatten för att få lockarna mer definierade, men jag gjorde inte detta denna morgon, utan jag valde att klä mig varmt och mysigt och där av ta på mig en mössa, samt att mitt hår såg lite fettigt ut just vid benan. Under dagens gång så började jag fundera när jag tvättade håret sist. Jag visste ju att jag hade duschat med vatten, men det stod inte helt klart när jag sist hade använt en rengöringsmetod. Tillslut kom jag fram till att det då hade gått fyra dagar, och den dagen var jag inne på min femte, sedan jag senast tvättade mitt hår. Jag tvättade mitt hår senare under dag fem, men annars måste jag säga att jag är imponerad. Jag upplevde inte att mitt hår var fettigt under den tredje eller fjärde dagen, och den femte så var det inte alls farligt mycket. Jag vet inte om detta beror på en naturlig hårvård, men jag lyckades sällan hålla mig ifrån att tvätta håret så sällan med balsam.
      Måste även medge att jag vid flertal gånger haft sådan lust att strunta i mitt försök med en naturlig hårvård och återgå till balsam som både luktar gott och är enklare att använda. Men jag har slängt bort dessa tankar ganska snabbt och ställt om mig, och bestämt mig att det går att leva med en naturlig hårvård, att det till och med är så enkelt att jag kan använda enbart vatten största delen av tiden. Optimistiska tankar, det är grejer det!

2013-01-13
 14:17:00

För egentligen bör jag studera


Skolan började i tisdags. Skulle inte vilja påstå att jag är speciellt enig med mig själv angående den saken, men det skadar inte med någorlunda rutiner och vanligtvis resulterar skolstarten i mycket dans. För nuvarande gäller detta inte mig, eftersom jag dras med en höftskada varav jag får ganska skillda åsikter om hur denna skada ska behandlas. Återstår att se när jag är tillbaka, men jag hoppas innerligt att det ska bli inom en väldigt snar framtid. Tills vidare får jag fokusera på de teoretiska ämnena och arbeta med dansen i tanken. Må väl erkänna att det inte är speciellt motiverande dock. Och det känns som att jag kommer glömma bort hur man dansar. Heljobbig känsla.

De senaste från instagram. Bilderna är klickbara.
 
Målade naglarna igår. Simpelt, ljusrosa och rätt gulligt egentligen.
Var bara tvungen att springa ut i morgonrock och fota vår snömur vi har på bakgården. Den är inte nådig, men bilderna gör inte verkligheten rättvisa.
Åt flingor, en god smörgås och drack tranbärsjuice med morgonsolen igårmorse.


"Rockar utan lockar" skedde i torsdags, och delvis onsdags.
Jag kollade på vår gemensamma balettlektion med treorna.
Under nyår satt jag och pysslade, medans Jacob spelade fable. Det var både mysigt och trevligt.


2013-01-08
 21:48:00

Julföreställning 2012


Nu har jag äntligen fått tag i videorna från vår senaste dansföreställning, nämligen julföreställningen. Det är två videos, varav en part 1 och en part 2 och detta är alltså den ordning det såg ut på på kvällsföreställningen. Nedan ser ni två listor på ordningen och koreografiernas namn, koreograf och årskurs (detta är samma som finns på videornas beskrivning på youtube, där av på engelska. och jag orkar inte ändra)

Jag deltar i nr 4, 7 och 9. Den som inte har håret uppsatt i svans.

Part 1.
1. All that Jazz 
Choreography: Raymond Koning
Third grade dancers.
2. Jiegna
Choreography: Johanna Hennix
First grade dancers.
3. A solo performed by Malin Bergdahl
Choreography: Malin Bergdahl
Third grade dancer.
4. Enhet/Unit
Choreography: Emmy Arvidsson, Julia Sandström, Lina Jonsson, Emelie Hedlund, Zaga Nilsson
Second grade dancers.
5. Identitet/Identity
Choreography: Rebecka Strand
Third grade dancers.
6. A dance to Beyonce- End of time
Choreography: The first grade dancers
First grade dancers.

Part 2.
7. Dancing flames
Choreography: Johanna Hennix
Second and third grade dancers.
8. Firework
Choreography: Rebecka Strand
First grade dancers.
9. Nät/Net
Choreography: Johanna Hennix
Second grade dancers.
10. Mein Herr
Choreography: Raymond Koning
Third grade dancers.



2013-01-07
 23:05:27

Blå & brun


En påbörjad förvaringslåda.


2013-01-06
 13:22:08

Egen hudvård


Gav min äldre lillasyster, bland annat, egengjorda produkter i julklapp. Hon uppskattar dem, säger att dom fungerar bra, och jag tyckte det var helkul att göra. It's a win win situation.

Alla dessa produkter är i fast form. Har själv inte prövat hudkrämerna, så kan personligen inte ge något utlåtande angående dem. Samt att jag inte prövat exakt den deon, men jag har prövat en liknande utan aloe vera som jag skrivit om tidigare. Valet av dofter är absolut frivilligt, men jag valde citron till deon för att just den eteriska oljan ska ha en antipersiprantisk effekt om jag inte minns helt tokigt, samt att det luktar fräscht. Talldoften är en favorit hos min syster, så det kändes rätt självklart, däremot vet jag inte hur den sägs påverka kroppen. Bergamott och kompositionen Love dreams (ylang-ylang, ros abs, geranium, vetiver, tuberose) valde jag personligen, också denna enbart för doftens skull.

Valde att använda en mycket liten mängd atamonpulver i hudkrämerna för att förlänga hållbarheten och hålla dem "rena". Atamonpulver är med andra ord ett konserveringspulver. Skulle jag utesluta detta så skulle hon behöva använda exempelvis en ren sked varje gång hon skulle använda dem för att inte få i massa bakterier. Kan tänka mig att detta egentligen inte är helt nödvändigt när krämerna inte är gjorda på färskvaror såsom frukter eller exempelvis ägg, men av säkerhetsskäl valde jag ändå att använda ett konserveringsmedel, som dessutom används i mat och där av inte bör vara speciellt hälsofarligt.


2013-01-02
 16:34:43

Det nya antika


Jag nämnde i ett tidigare inlägg något i stil med att jag hade lust att dekorera mina förvaringsburkar. Någon dag senare tog jag mig tiden, och nog tusiken är det kul! Jag tror denna form av konst eller pyssel kallas decoupage, vilket bland annat inkluderar att dekorera med servetter (som den lilla burken) eller bildöverföring (som den stora burken), om jag inte fått allt om bakfoten. Vid intresse får ni googla. 
Nedan ser ni två färdig burkar. Fem återstår, varav fyra är hattboxar.
2013-01-01
 01:54:56

Röd klänning & rutig skjorta