2013-01-22
 18:05:00

Piteå Dansargymnasium & tips


Fick två frågor jag fann intressanta, och som möjligtvis skulle kunna intressera andra. Där av väljer jag att besvara dem i ett inlägg.

1. Visst går du på Spets dansutbildning? Hur är det där? Är det svårt?
2. Vad är dina tips till en dansare?

Svar på fråga 1.
Ja, jag går Piteås spetsutbildning dans, som har fått namnet Piteås Dansargymnasium. Jag kom in utan större problem, på grund av brist på sökande elever. Detta har jag skrivit om i ett tidigare inlägg som ni kan läsa här. Jag går därför inte in på några deltaljer, utan poängen är den att jag inte hade speciellt stora erfarenheter av dans överhuvudtaget när jag kom in på danslinjen. För att vara ärlig så har det faktiskt varit rätt tungt och problematiskt med utbildningen under ungefär ett och ett halvt års tid. Det har främst drabbat "min" klass, de nuvarande treorna och de treor som sist gick ut. Under hela ettan och halva tvåan undervisades vi av en balettlärare som varken var pedagogisk, eller jobbade med oss utifrån våra förutsättningar. Kortfattat skulle man kunna säga att han jobbade mer efter en mall över hur balett bör se ut, och jag tror inte riktigt han förstod att just denna danslinje inte utbildar prima ballerinor. Det tog oss ett tag innan vi insåg de problem som uppstår när man inte jobbar utifrån ens kropps förutsättningar, innan vi insåg att hans metoder inte riktigt höll och vi började få skador. Efter en tid som kändes som evigheter lyckades vi få honom att sluta som balettlärare brutalt nog, men det var för allas välmående, även hans. Det som hände påverkade inte de nuvarande ettorna eftersom dem inte hade denna balettlärare överhuvudtaget, (utan dem hade Ola som nämns senare) så för deras del har inte utbildningen varit problematisk vad gäller det.
           Idag är utbildningen utrustad med duktiga danslärare för alla årskurser. Baletten undervisas av Ola Beccau, som jobbar väldigt anatomiskt. Maria Danell håller i dansteori, dansteknik och improvisation för oss tvåor (vet inte vad hon har för danskurser med de andra årskurserna). Jag skulle dock inte rekommendera att blint gå efter vad danskurserna heter, eftersom jag upplever att hon jobbar med oss utifrån vad vi behöver. Johanna Hennix jobbar en del med teknik och även jazz/modernt. Balett har vi tre gånger i veckan, dansteori en gång, dansteknik, impro och jazz/modernt brukar vi gemensamt kalla för moderna danslektioner och dessa har vi totalt tre gånger i veckan. Vi har även en kurs som heter repetoar, vilket bland annat innebär att dansläraren exempelvis återskapar en känd balett eller musikal. För nuvarande har vi lite olika lärare i den kursen, och den har vi två gånger i veckan.
Jag upplever att de lärare vi har nu jobbar utifrån den nivå vi ligger på, med andra ord gör dom det varken för svårt eller för lätt, utan det finns en bra balans som ger en chansen att hänga med och utvecklas. I nuläget trivs jag bra med utbildningen, och som det ser ut nu så skulle jag varmt rekommendera denna danslinje, eftersom utbudet är bra.

Svar på fråga 2.
-Mångsidighet är en viktig egenskap hos en dansare i dagsläget, våga prova på olika dansstilar.
-När du som dansare ska lära dig övningar eller olika typer av material så tycker jag det är väldigt viktigt att fråga om man inte förstår vad övningen går ut på, eller exempelvis om man inte riktigt greppat materialet, istället för att arbeta fel med en övning eller traggla på material man inte alls förstår. Det är en ganska skön känsla att känna att man vet varför man gör en övning, och hur materialet ska se ut även om man inte sätter det på de första försöken.
-Kolla efter detaljer! Är foten pointad eller flexad? Är benet rakt eller böjt? Vars är blicken? I vilken grad ligger armen? osv. och vet du inte, fråga!
-Tålamod. Kom ihåg att övning ger färdighet. Allt sätter sig inte på en gång, utan det tar tid och det ska det få göra också. Men när det väl sitter i muskelminnet, då brukar det sitta ganska bra.
-Ta hand om din kropp. Arbeta inte så att du får ont på ett negativt sätt, eller utsätt kroppen för större ansträngning än den klarar av. Att bygga muskler, bli vigare osv. tar tid och händer inte i en handvändning eller genom överdriven träning eller stretchning. Ät ordentligt, sov om nätterna, vila från träningen ibland.
-Ta åt dig kritik, så länge den inte är i ett kränkande syfte. Påpekar en dansare eller danslärare exempelvis att du måste tänka på hur du sträcker igenom din fot, att du måste tänka på utstrålning osv så är det allra oftast i syfte att hjälpa dig utvecklas som dansare, inte berätta hur dålig du är, och därför är det viktigt att ta åt sig.

Det finns garanterat tusentals tips man kan ge en dansare, men de tips jag skrev ovan är dem jag brukar tänka på, och tycker är viktiga. Det behöver nödvändigtvis inte betyda att andra gör det.




KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: