2012-11-21
 22:51:33

Tusch blomma


Tog mig tiden att rita med promarkers, efter månader av uppehåll. Om jag ens kan kalla det uppehåll? då jag inte ritar med promarkers speciellt ofta överhuvudtaget, eftersom jag tycker det är lite knepigt. Lyckades i alla fall skapa en Iris blomma för första gången, och någon annan typ av blomma tillkom bara för att.

Jag är makalöst trött, och är nog rätt ofta på dåligt humör också, nuförtiden. Vädret är konstigt och mörkt, det är drygt en vecka kvar till dansföreställning och misslyckande i planering orsakar rep på både helger och efter skoltid. Företaget, Laughs Beyond UF, rullar på bra, men är minst sagt tidskrävande. De teoretiska ämnena existerar också, med inlämningar och redovisningar, som strössel på glassen. Och ja, man får vara förbannat less ibland. Och just nu är jag det.

En skön och varm duscha, kvällsfika och inom kort en behövlig nattsömn, får avsluta denna onsdag.

2012-11-12
 23:24:12

Delad kunskap & produkt expriment


För ett tag sedan kom jag över en väns, väns blogg, och ett inlägg angående Kenzas inlägg om balsammetoden. För att förstå detta inlägg måste ni läsa det inlägget jag läste på min väns, väns blogg. Så jag länkar det här.

Jag blev en aning förtvivlad och, för att vara riktigt ärlig, smått irriterad över Simones inlägg, så jag skrev en kommentar, inte alls i syfte att låta negativ eller nedlåtande, bara frågvis. Så min kommentar löd på detta vis:
"Jag förespråkar för balsammetoden och No poo. Jag har använt och använder ibland de produkter som finns på bilden högst upp, som du påstår inte fungerar med BM. Självklart vill jag då ha ett bevis på att det du säger stämmer. Vars finns den äkta innehållsförteckningen som kommer bevisa ditt påstående "tyvärr har dessa innehållsförteckningar ändrats så även om det inte står att de tex innehåller dimethicone så kan jag nästan garantera att de innehåller liknande ämnen men endast bytt ut namnen."? 
Familjer med inte så jättehög inkomst, och kanske främst som studerande då ekonomin inte alltid är den stadigaste, så är det inte optimalt att köpa en Kevin Murphy flaska på 250ml för ca 240kr. Där av väljer många lättillgängliga produkter som har ett rimligt pris. Är det då även på så vis att man hör av andra personer -och av egna erfarenheter upplever, att det fungera att rengöra håret med enbart en produkt, med andra ord ett balsam, som resulterar i ännu en utgift mindre, och ett riktigt bra resultat, så varför inte? 

Det är också mycket märkligt hur vi förr kunde tvätta både hår och kropp med enbart vatten, eller mer naturliga råvaror som bikarbonat och bakpulver, och nu ska vi behöva köpa så dyra produkter som Kevin Murphy? Självklart håller inte detta argument för min del, eftersom jag faktiskt använder balsam själv, som är en kemikalisk produkt, men du förstår kanske vad jag är ute efter? 
(I kategorin "No poo: hår" & "No poo:hud" finns ett inlägg namngett "Att pröva natur snack", du får gärna läsa det. Där går jag mer in på grejen att balsam trots allt är något kemikaliskt.) 

Jag har själv använt Kevin Murphy, helt övertygad om att en flaska i den hyfsat lilla storleken, för dom där 240kr, skulle vara en produkt att lita på. Jag har lockigt hår, så såklart blev det Kevin Murphy Hydrate-Me. Rinse. Upplevde jag att mitt hår mådde bra? För att vara riktigt ärlig så är det länge sedan, så jag minns inte till hundra procent, men jag minns att mitt hår var långt ifrån så välvårdat, med så väldefinierade lockar som jag har idag, efter att ha använt mig, i över ett års tid, av produkter från just ICA, WILLYS, Coop etc. 
När jag nu ikväll kollar upp KM produkten igen, efter att ha slutat använda den pga att den inte varit godkänd inom BM, så står det på innehållsförteckningen att produkten innehåller Amodimethicone, en silikon som inte är vattenlöslig.Hur kommer det sig? 

Om jag har förstått rätt, så har du dina källor från frisörlärare, frisörböcker, egna erfarenheter och kanske internet. Då kan man ifrågasätta sig vars dina frisörlärare har sina källor ifrån? vars kommer all deras kunskap ifrån? Internet? Andra människor? 
Det är en aning märkligt att du då, som jag uppfattat det, påstår att internet sidan vi lutar oss mot inte riktigt går att lita på? Där det faktiskt finns en och annan naturfrisör (om jag inte fått mig helt om bakfoten), väl pålästa personer i övrigt, och de som delar med sig av en mindre mängd kunskap kanske främst baserat på egna erfarenheter. Alltså med andra ord, vi, likt förmodligen ni, lär oss av varandra, via internet och erfarenheter. 
Jag är inte på något vis ute efter att gräla, för det är ingenting att gräla om. Vi har helt enkelt olika åsikter. Din baserad på din utbildning och människorna som inom utbildningen stödjer din åsikt, det du själv upplevt och skapat en uppfattning om. Min åsikt baserad på mina erfarenheter, uppfattningar, åsikter och andras kunskaper. Med andra ord, är våra åsikter uppbyggda på samma vis, men dom är olika. Sedan kan jag väl tycka att det är synd att vi egentligen är ute efter samma sak, men inte lyckas komma överens."

Simones svar på min kommentar ovan:
"Hej Emmy! Först vill jag bara tacka för din kommentar och många bra synpunkter. Samt varna för att detta svar kommer att bli milslångt, haha! 
För att förstå mina åsikter är det nog bäst att jag inleder med en historia, om mitt hår. För ett par år sedan hade jag faktiskt väldigt fint hår, det var långt och relativt välmående, men efter ett par dåliga beslut bland annat att bleka, sprayblondera samt pendla mellan brunt och blont var mitt hår allt annat än i toppskick och det var då första gången jag frågade min frisör om råd. Vad tusan ska jag göra åt denna risbuske? Hon svarade att det bästa jag kunde göra i nuläget var att kapa en rejäl bit och satsa på riktigt bra produkter och en återuppbyggande inpackning. Så på så vis kom jag in i frisörprodukternas värld. Efter år av slitage på mitt hår så började det äntligen återfå sin spänst, inpackningen gjorde verkligen vad den lovade och mina lockar (ja, när mitt hår är kort så har det rejält självfall) började äntligen se fina ut. Men jag var fortfarande inte nöjd med färgen, den var brun och dassig och jag ville ha blont hår eftersom att jag trivs så rackarns bra i det. Och efter slingningen så hade jag åter torrt hår och införskaffade då en inpackning vid namn riche repair från Goldwell. Ett år senare var mitt hår längre, fräschare och framförallt snyggt vågigt. Jag bestämde mig då för att testa på balsammetoden. Detta var år 2010 och använde mitt sista schampo när jag var utomlands faktiskt. Sedan körde jag på med en inpackning för att lösa upp fett (en inpackning innehåller ca 80% medan ett balsam innehåller ca 40%) och avslutade sedan med balsam. Körde på denna metod hela resan och när jag sedan kom hem till Sverige avfettade jag mitt hår genom att låta det vänja sig vid sina egna oljor, tog ungefär 3 veckor med detta och behövde nu bara tvätta håret med en veckas mellanrum då med inpackning och balsam. Tyvärr slingade jag håret återigen och behövde nu ett silverschampo som färgkorrigering och använde därför schampo regelbundet (nu i efterhand vet jag ju att det finns silverbalsam också, som säkert är godkända enligt BM). Dock började mitt hår faktiskt se rätt skapligt ut under den här tiden och jag kände inte längre att jag behövde balsammetoden så jag köpte istället bra frisörschampon och balsam samt hade inpackning varje tvätt i minst en timme. Sedan dess har jag testat mängder av produkter och varit mer eller mindre nöjd med alla, och mitt hår - jösses vad bra det mår. Sedan jag blev introducerad för Kevin Murphys Born Again-serie har jag varit förälskad. Och här måste jag även påpeka att yes det kostar och jag är studerande vilket betyder att jag inte alls har så mycket pengar, men när det kommer till mitt hår har jag aldrig velat kompromissa. Samt fick vi ett kanonbra pris på skolan att köpa 2st KM litersflaskor för 500kr. 
Anledningen till att Kevins produkter och även andra frisörprodukter är så dyra är för att de faktiskt innehåller ingredienser och inte 50% vatten som tex många ICA-produkter gör. 
Nu åter till ämnet, det jag egentligen ville belysa i mitt inlägg var att det KUNDE finnas ämnen i schampon/balsam från billigare märken som inte är godkända enligt BM. Min frisörlärare berättade tidigare att Björn Axéns produkter har blivit uppköpta av andra företag som inte längre har skyldighet att redovisa för exakt vad som finns i produkterna om ämnena inte anses vara "skadliga" eller hälsofarliga. Dock finns ju som du säger inga konkreta bevis för vad som faktiskt stoppas i dessa då man har rättigheter att byta namn på tex vissa konserveringsmedel och silikoner som ännu inte blivit förklarade som "ej vattenlösliga". Vad jag vet finns det även små mängde av tex amodimethicone i många frisörprodukter. Anledningen till att dessa inte bildar ett hölje runt hårstrået handlar just om det - mängden. 
För längesedan då jag använde garnier, sunsilk och x-tra tyckte jag aldrig att mitt hår blev rent. Så jag tog mer och mer schampo och mer och mer balsam, men trots det blev det bara fetare och fetare. Så jag ville ta reda på varför, så då frågade jag mina kompisar och deras föräldrar samt min frisör vad de använde för produkter och om de upplevde samma problem som mig? Det visade sig att de som använde ICA-produkter hade hårbottensproblem och tvättade håret varje dag pga "skitigheten" och de som använde frisörprodukter hade välmående, rent hår" och på så vis lärde jag mig att många billiga produkter innehåller ämnen som blir till en silikonbeläggning runt fjällskiktet.I schampo finns det så kallade tensider som rengör håret från det vi i vardagligt tal kallar smuts och det är även dessa man kan uppleva torkar ut håret, men på senare år hade det tillkommit amfotära tensider som rengör håret på ett skonsamt sätt utan att torka ut det. Vilket det idag är i de flesta schampon, även detta för att många tvättar håret oftare än vad som faktiskt behövs. Hårets naturliga oljor smörjer och skyddar hår och hud, det är därför inte hälsosamt att "stjäla" dessa från håret. 
Tyvärr kan jag inte svara exakt på varför Hydrate me inte fungerade som du hade hoppats, men troligen för att du fortfarande hade ett skikt silkioner runt håret som inte tillät produkterna att tränga in där de behövdes och återfukta dina lockar. 
Jag kan inte heller förkasta BM, för i all ärlighet ser ju ditt hår friskt och välmående ut så jag får bara acceptera att olika fungerar för olika människor. Samt att inte alla ica-produkter innehåller skadliga ämnen. 
Hoppas svaret inte kändes alltför krångligt och osammanhängande :) 
Tack för mig!"

Mitt svar på Simones svar:
"haha nog blev det minsann ett milslångt svar, men hellre det än något kortfattat och obegripligt.Detta svar redde ut en heldel tankar, funderingar och okunskap. Det tackar jag innerligt för. Slutsatsen av det hela så kan jag konstatera att jag inte riktigt känner att schampo trots allt är nödvändigt, speciellt om jag väljer att enbart använda styling produkter gjorda av råvaror (såsom sockerspray och linfrögele). Även att ICA och andra matvarubutiksprodukter kan vara bra att överväga med tanke på ovissheten om dess innehåll. Precis som du säger så har jag också upplevt att personer som använt både schampo och balsam från ex. ICA har behövt tvätta håret i princip varje dag, men något jag också har upplevt är att när dessa personer sedan har börjat med BM och köpt just produkter från matvarubutiker så har det blivit en betydlig skillnad, som exempelvis för mig. Så det kan absolut vara ett billigare och miljövänligare sätt att hålla på med BM och använda ex. ICA produkter och ändå få ett betydligt bättre resultat än när man använder både schampo och balsam.
Måste få medge att jag blev rätt sugen på att faktiskt ge Kevin Murphy Hydrate-Me Rinse en chans till, nu när mitt hår är silikonfritt (förhoppningsvis), och se om det gör det det ska. Samt att jag har kvar ungefär halva flaskan. Däremot såg jag att Kevin Murphy Luxury Rinse innehåller dimethicone ganska högt upp i listan, så liksom produkter från matvarubutiker så finns även en heldel frisörprodukter som inte alls innehåller speciellt bra ämnen. Utöver det så tror jag nog mer på en helt naturlig hårvård, då det faktiskt går att tvätta håret med ägg+ÄCV, honung, vatten, bikarbonat +ÄCV, och det bör väl vara det absolut bästa för håret.
Kan även konstatera att vi fortfarande inte har hundra procent eniga åsikter, men absolut så pass att man kan diskutera på en rimlig nivå och förstå varandras tankesätt, vilket känns bra :)"

Dessa kommentarer som skrevs mig och Simone sinsemellan tycker jag förmedlar hyfsat väl vad jag vill upplysa med detta inlägg.
Uppenbarligen kan långt ifrån många BM godkända produkter från matvarubutiker vara fullproppade med silikoner, eftersom håret faktiskt håller sig rent under lång tid med dessa produkter. Om inte håret mot förmodan kan "lära" sig hantera silikoner, vilket jag dock tvivlar på. Men jag förstår ändå vad Simone menar, och måste medge att jag tänkt mycket på att jag enbart litar på de människor som redan kollat upp produkter och sagt att ämnena i dessa produkter är godkända, utan att själva kolla upp vad varje ingrediens i en godkänd produkt faktiskt är, hur den påverkar håret och miljön. Simone skriver i sitt svar "Anledningen till att Kevins produkter och även andra frisörprodukter är så dyra är för att de faktiskt innehåller ingredienser och inte 50% vatten som tex många ICA-produkter gör. " och detta är något jag inte tycker låter helt orimligt, eftersom det är mycket produkter som späds ut med billigare ämnen. Men jag tänker även att många frisörprodukter blir ännu dyrare eller är dyra pga att det är ett specifikt märke, liksom kläder. Och att det inte alls måste innebära att dessa produkter då faktiskt innehåller bättre saker än vad billigare produkter gör.
Vad gäller schampo så känner jag fortfarande att det inte är något som är behövligt, att håret inte behöver tvättas med tensider oavsett om dem i dagsläget, enligt Simone, har blivit betydligt mildare än förr.
Så resultatet av detta har blivit att jag nu i dagsläget använder enbart Kevin Murphy- Hydrate me Rinse (eller vatten) för att kolla om denna icket BM godkända produkt faktiskt fungerar, trots att det ska finnas en liten mängd silikoner. För enligt Simone ska silikonerna i denna produkt inte lägga sig som ett hölje runt hårstråna just för att det är en så pass liten mängd, och detta blir då alltså ett expriment för att se om detta stämmer.
I inlägget "Att pröva natursnack" så skriver jag om att balsam trots allt är något kemikaliskt (om ni inte har läst det, så kan ni göra det), och känner nu att det är dags att utveckla mitt no poo:ande till att enbart använda skafferiet och kylskåpets tillgångar. Åtminstone under en period, så jag i alla fall har prövat på det. För det finns ju som sagt en del olika tvättmetoder såsom bikarbonat +ÄCV, ägg+ÄCV, houng och vatten+ordentligt med hårbottensmassage. Och av anledningen vad gäller ovissheten om matvarubutikernas produkters innehåll. Men denna "utveckling" tar sin start efter mitt Kevin Murphy expriment.


2012-11-07
 23:05:26

Umgänge & dansevent



Oljade in mitt hår med hjälp av några minuters hårbottensmassage och tre olika oljor. Lät det sitta i x antal timmar, och under tiden har jag sprungit omkring och packat inför morgondagen och de två kommande dagarna därpå.
.Imorgon umgås jag med min kära.
.På fredag myser Jag och Jacob ner oss hos Sam, och denna gång gör Marcus Baldemar oss sällskap.
.Lördag väntar några timmars bussturer. Från Luleå till Piteå, från Piteå till Skellefteå. Dans i Novembermörkret.

Hade någon förhoppning om att hinna både läsa, rita, packa, duscha, lägga mig i någorlunda tid och hela kittet idag. Men likt de flesta fall, så blev det inte så denna gång heller. Typiskt.

Godis och kakor, ska levereras!