2011-08-31
 22:08:19

Jag kan äta min kroppstvål


Efter att ha lagt ner tid och omsorg på håret tyckte jag att det var dags att göra samma förtjänst till huden. Det är ju faktiskt inte speciellt jobbigt, och om inte annat är det kul att mixtra ihop sina egna rengöringar.

Blanda vanligt strösocker med olivolja. Du kan blanda till en ganska ''hård'' och fast rengöring för att få det mer som en scrubb eller så kan du blanda den lös så blir det mer likt en tvättrengöring. Jag blandade så det sammanlagt blev en halv deciliter och det var en lagom portion som räckte till hela kroppen.
I duschen: Tvåla in hela kroppen med sockeroljan och skölj sedan av kroppen som vanligt. Oroa dig inte över den oljiga känslan, detta försvinner när du torkar kroppen och resultatet blir en babylen hud!



2011-08-31
 21:48:11

My cocohoney


Jag har självklart lyckats bli ordentligt förkyld. Egentligen bör jag väl inte vara förvånad med tanke på att mitt immunförsvar strulade oerhört mycket under största delen av åttan och nian. Varför skulle det mirakulöst ha blivit stadigt nu, bara för att jag så väldigt väldigt gärna vill det?
Man brukar säga att man ska göra det bästa av situationen, så jag följde dessa kloka ord och passade på att göra en hemmagjord hårinpackning jag aldrig provat förr. Personligen tycker jag den gjorde sitt jobb på ett galant vis, det vill säga: gav håret fett och fukt. Blir nog en favorit att boosta till håret med någon gång då och då, med tanke på att jag nu duschar håret i princip varje dag. Delar med mig av receptet nedan. Berätta gärna vad du tyckte och tycker!



Två delar kokosfett
En del honung
(Exempel: Två teskedar kokosfett resulterar i en tesked honung)
Blanda honungen och kokosfettet. Om du vill kan du värma kokosfettet lite så det blir lättare att hantera. Applicera i antingen blött eller torrt hår. Planerar du att sova i det rekommenderar jag att inpackningen appliceras i torrt eller lätt fuktat hår. Linda in huvudet med plastfolie och låt helst sitta någon timme. Tvätta ur med balsamtvätt. Klart! Update: Står fortfarande fast vid att denna inpackning verkligen ger fukt och fett, dock upplever jag att kokosfettet är svårt att få ur håret. Jag rekommenderar att tvätta håret två gånger eller gnugga in balsamet innan du blöter håret. Vet inte säkert om det spelar någon roll att tvätta håret i varmt eller kallt vatten, då kokosfettet har smältpunkten 25 grader.

Efter att jag hade duschat ur inpackningen provade jag för första gången att använda mig av Klick glidmedel (i håret) efter att ha hört mycket bra om den. Applicerade det i dyblött hår och lindade sedan en mikrofiberhandduk/turban över håret. När det mesta av vattnet hade absorberats upp av handduken så lät jag håret lufttorka. Jag är minst sagt nöjd!
Planerar du att prova Klick så kom ihåg att köpa den vattenbaserade varianten.



2011-08-28
 23:30:20

Två fötter


Efter ett skönt kvällsbad så passade jag på att skissa med färgade bläckpennor. Naturligtvis lyckades jag överarbeta ansiktet så det blev i en för mörk ton, men å andra sidan är det bara en skiss. Jag har faktiskt lust att rita upp motivet med blyerts OCH måla det med akryl. Ovanligt nog har jag lyckats skaffa mig tålamodet att envisas med akrylen trots att jag så många gånger misslyckats och varit arg över att det inte gått som jag vill. Kan väl dock inte påstå att det är negativt, eftersom övning ger färdighet.




2011-08-25
 22:19:31

8Dans


Jag har ordentligt med träningsvärk i benen och denna gång så uppskattar jag det!
Varför? Jag har dansat.

Likt de flesta har jag börjat gymnasiet. I mitt fall: ES1C- Estetisk spetsutbildning dans. Jag har sett fram emot att börja skolan och måste faktiskt medge att jag inte ångrat det. Kan mycket väl bero på att all dans väger upp de teoretiska ämnena och utöver det har vi ett bra schema.

Som det ser ut i nuläget så kommer jag ha fem sex lektioner dans + ett idrottspass i veckan, vilket ofta brukar vara gym, yoga eller liknande för att stärka och bygga upp en danskropp. Söndagarna kommer spenderas i Luleå, eftersom jag börjar dansa street i Exiled v.35. Sammanfattningsvis så kommer jag dansa åtta dagar i veckan.

Sa jag att jag tycker om dans? Just kidding. Jo, men oj så rolig jag är ha ha.
Nu ska jag äta strips (eller pommes frites) med ketchup.


2011-08-25
 21:19:08

Isola




Hon är en uppskattad och älskad vän.
Fotograf: Kevin Rova

2011-08-25
 20:51:18

Moose: done


Målade klart tavlan idag.
Jag lyckades måla en tavla med enbart akryl, och dessutom blev resultatet vad gäller själva målningen, i min åsikt, relativt bra. Däremot vet jag inte riktigt vad jag tycker om motivet. Barnsligt? Fint? Fulsnyggt? Härligt? Kanske för simpelt? eller helt enkelt fel.

Vad tycker du?




2011-08-24
 00:06:34

Moose


Känner mig relativt kreativ och produktiv för tillfället. Grymt!
Ett litet smakprov av en blivande tavla jag hoppas kan bli bra, på riktigt. MEN det återstår att se. Akryl är inte att lita på, åtminstone när jag ska hantera färgen. Rättare sagt, jag kan inte riktigt det här med akryl.

Mina älgar är söta.


2011-08-22
 00:05:21

What did you say?


En pool, ett glas isvatten, en fin pojke och en galen lillasyster. That's how I spent my evening.
Alldeles utmärkt i samband med hösten, och skolstarten som drar igång redan imorgon (måndag) - Dans dans dans dans dans dans.




2011-08-18
 17:54:36

Grafit och ritkol


Tog mig tiden att rita upp ett klassiskt motiv: träd.
Använde mig av två grafitpennor, en soft och en medium, samt brun ritkol. För att få den "utsmetade" effekten använde jag mig av en stompfer, vilket är enligt mig ett helt underbart verktyg när man ritar med grafit, blyerts och kol.

Det där lilla huset skapades i syfte att teckningen skulle se mindre naken ut. Tyvärr blev det en misslyckad utfyllnad.
-Jag misslyckades, suckade, accepterade och tog mig ett steg längre i utveckling.




2011-08-17
 15:06:00

Struktur och Kaos


Ett sammarbete tillsammans med Kevin.
Han skapade mitten tavlan och jag de två mindre, dock med hans "struktur" ide.

Canvas och sprayfärg.
Åsikter?


2011-08-15
 01:56:16

Sickans barnbarn


Våran katt är ganska söt ibland.
Dock ser han ofta ut som en iller, på ett lite mindre charmigt vis.
Men det är okej.

Ja, våra djur har en tendens att se ut som något helt annat än deras riktiga jag haha.




2011-08-15
 01:16:54

Familjemys



En eld, matigare tilltugg, go'saker och familjen.
Jag uppskattar sådanahär kvällar. Glatt, mysigt och galet.

Isola grävde en grop. Hon skulle nog plantera en blomma, samtidigt som hon skaffade sig mycket fagert, brunt skägg!





2011-08-13
 23:22:34

Från idé till färdig produkt




Jag kanske skulle sy mig en liten väska? Rund botten, fyra barbapappa sidor och ett snöre. Tänkt, sagt och gjort. Tog det tyg jag kunde hitta hemma i ett skåp och färdigställde väskan under loppet av ungefär tre till fyra dagar. Jag måste dock medge att barbapappa sidorna blev lite kantigare än planerat. So what, who cares? Turligtvis (är det ens ett ord?) inte jag. Beskåda, kritisera och kanske beröm. Just do it!

Jag har en galen åttaårig lillasyster.
HEARTSREVOLUTION

2011-08-11
 14:33:33

Trädgårdsmästare


Vi har en egen trädgårdsmästare!
Hon är minst lika mycket brun som vit.

Nu ska jag ge min lillasyster mat och sedan kletar jag nog in något hemmakok i håret.
Gu så trevligt. Or whaataurufds? Jag är trött. Glad smiley.





2011-08-09
 19:27:39

Mint


Nyduschad och
nykokad linfrögele med mint doft i håret.
Kvällens planer ser ganska kreativa ut.

Jag tycker om choklad.




2011-08-09
 03:15:20

Färg


För någon vecka sedan gjorde jag klart en tidigare påbörjad teckning.
Barnslig, färgglad och i det högra hörnet finns en flodhäst med stora tänder. Synd att du inte kan se den, heh.
Nå?





2011-08-09
 02:40:08

West Highland White Terrier


En vit vän på fyra ben. Ibland ser hon faktiskt ut som en liten gris.
Hon tror nog att hon är stor som en isbjörn.  Fast hon är ganska pytteliten.
Hon brukar även ta skepnad som en säl. Hon kommer bli lika hög som en tidning.
Nu är ni avundsjuka, för hon är asball!






2011-08-08
 22:30:13

Back on track!


Jag började med no poo/balsammetoden i slutet av april, början maj. Någon månad efter att jag klippte av mitt trassliga, skadade och permanentade hår. Har ingen ordentlig före bild tyvärr, men om jag skulle beskriva det lite kortfattat: mina lockar var i princip försvunna och kunde nätt och jämnt få någon typ av självfall ens med hjälp av diffuser. Idag, efter att ha använt mig av balsammetoden i ungefär fyra månader så ser håret ut såhär:


Delvis lufttorkat, annars fönat med diffuser.

På denna bild är det delvis självtorkat, men annars fönat med diffuser. Helt klart på god väg!
2011-08-08
 21:32:09

Äggtvätt och linfrögele


Att tvätta med ägg är en riktig favorit eftersom det är relativt billigt och håret blir rent utan kemikalier!
Så detta delar jag helt klart med mig av.

Du behöver:
-En bunke/mugg
-Ett ägg
-Äppelcidervinäger eller citronsyra

Vispa sönder ägget med en gaffel så att vitan och gulan blandas. Häll en skvätt äppelcidervinäger eller cintronsyra för neutralisera ägget. Blöt håret med kallt vatten. Jag rekommenderar inte att du blöter håret med varmt vatten, sålänge du inte vill ha äggvita i håret haha! Häll försiktigt lite av ägget i taget och masser. Du behöver bara använda ägget i hårbotten. Skölj med kallt vatten. Använd det vårdande balsamet som vanligt. Klart!


Linfrögele
Billig, enkel och bra gele som fungerar i både blött och torrt hår.

Du behöver:
-En liten kastrull
-2,5 dl vatten
-2 msk linfrön

Blanda vattnet och linfröna i kastrullen. Koka upp och låt koka i 10-15 minuter. Sila bort fröna med hjälp av en finmaskig sil och låt gelen rinna ner i en burk. Låt inte gelen bli för fast eftersom det då blir problem att sila den. Vill du ha doft på gelen kan du blanda i några droppar eterisk olja. Gelen ska förvaras i kylen och håller omkring 1-2 veckor. En sats blir ganska mycket, så jag brukar halvera satsen.


2011-08-08
 20:44:18

Vad är no poo:hår?


Jag använder mig av en metod som heter No poo: hår, även kallat balsammetoden. Detta är nog lika logiskt som det låter: Jag använder inte schampoo, det vill säga jag tvättar håret med godkända balsam*, samt stylar det med hemmagjord gele eller godkända stylingprodukter (sällan).
Anledning: Schampoo innehåller väldigt skadliga ämnen för håret, såsom parabener, silikoner, sulfater. Jag har naturligt lockigt hår, och lockiga hår behöver mycket fukt för att kunna forma/skapa fina lockar utan frizz, och eftersom schampo är väldigt uttorkande så blir det inte ett så vackert resultat. Utöver det så ser jag schampoo som en onödig investering, när det egentligen inte behövs.

Usch, vad äckligt! Går du omkring med fettigt hår för att det är lite hälsosammare?
Självklart inte. Mitt hår är långt ifrån fettigt, och det är betydligt hälsosammare. Även billigare i mitt fall.

Jag har provat tvätta med balsam och tro mig, det blir inte rent!
Det är för att du uppriktigt sagt inte vet vad du håller på med. Kanske låter uppkäftigt, men dock sant. Jag visste inte heller vad jag stoppade i mitt hår innan jag gav mig in i detta delvist kemikaliefria liv.

_______________________________________________________________________________________________

  • Hälsosammare hår.
  • Billigt.
  • Relativt enkelt när man väl börjat.
  • Både kul och lärorikt!
Detta låter intressant, hur gör jag? En liten förvarning: Det flesta går igenom en så kallad ugly phase, det vill säga att håret kan kännas antingen fett, torrt eller bara allmänt konstigt. Detta är dock något som oftast varar under en kortare tid och det beror på att håret inte är van att underhållas på detta vis. Det går över med tiden. Är du beredd att gå igenom detta, vilket helt klart är värt det, så ska det nog inte alls vara några problem att åtminstone försöka.

Du kommer att behöva:
  • Ett godkänt sista schampoo
  • Ett eller två godkända balsam
  • Ett leave-in balsam (valfritt)
  • En godkänd sylingprodukt (valfritt)
1. Sista schampoo
Du har garanterat massvis med silikoner och mineraloljor i håret. Dessa ämnen lägger sig som en hinna över hårstråna och ger en kosmetisk effekt, det vill säga göra ingen skillnad mer än för stunden. Dessa är även anledningen till att du inte bara kan börja tvätta med balsam och förvänta dig ett bra resultat pga. att balsamet endast lägger sig ovanpå mineraloljorna och silikonerna som ligger ovanpå håret. Utan först måste dessa kemikalier bort från håret. Detta göra du genom att tvätta med ett sista schampoo på samma sätt som du brukar tvätta med ditt vanliga schampoo. Det är alltså ett schampoo som SKA innehålla sulfater (dock ej silikoner eller mineraloljor), eftersom sulfater löser upp mineraloljorna och silikonerna.
Jag rekommenderar att du blir medlem på lockig.se, det kostar ingenting och är en helgrym sida där jag lärt mig i princip allt jag kan och fortfarande tar hjälp av, plus att det finns en lista över godkända sista schampoon.
lockig.se> forum> Schampo> Lista: "sista schampo"

2. Balsam
Sedan ska du hitta dig ett eller två godkända balsam som passar din hårtyp. Att skaffa två är inte ett måste, utan valfritt. Då är du efter Ett tvättbalsam och Ett vårdande balsam. I mitt fall tvättar jag med ett lättare balsam som både och, varav att jag någon gång då och då tvättar med ett mer intensivt vårdande balsam. Se till att gnugga balsamet ordentligt i hårbotten. Tack vare friktionen mellan hårbotten och fingrarna så löser du upp damm och annat smuts som fastnat i hårbotten.
Tips! Jättelockiga hår kan klara av ett mycket intensivvårdande balsam, medans mer vågig hår oftast behöver ett lättare balsam för att inte tygnas ner. Detta är väldigt individuellt så det handlar om att pröva sig fram. *Ett godkänt balsam är ett balsam som är fritt från mineraloljor, silikoner, parabener, sulfater. Lista över detta finns på lockig.se > forum> balsam och inpackningar> Lista: godkända balsam

Har du intresse för leave-in balsam eller godkända stylingprodukter hänvisar jag än en gång till lockig.se> forum> stylingprodukter> Lista: godkända stylingprodukter.

Denna metod fungerar även för dig med rakt hår, dessvärre har jag inte så jättebra koll om det är några skillnader. Mer information finns på lockig.se

Jag rekommenderar varmt att du ger detta ett försök!
2011-08-08
 15:32:55

Erfarenheter, bakgrund och nutid


Jag kan ärligt och uppriktigt sagt medge att mina dans erfarenheter är mycket små. Jag ser inte meningen med att linda in det hela och försöka få mig själv att framstå som en helgrym dansös. Så jag kommer öppet berätta hur det hela ligger till, och jag tror nog det kommer löna sig i slutändan. Både för er läsare och mig själv, som skapade bloggen i syfte att se utveckling inom framförallt dansen.

Bakgrund
Jag tycker denna part, att förklara vad jag dansat och hur länge, är lite små knepig. Varför? Jo, för jag vet inte till hundraprocent själv. Men jag ska försöka förklara så gott jag kan.
I mycket liten ålder gick jag på något som kallades något i stil med Lek och rytmik om jag inte minns helt fel. Det innehöll lek, små danser och sång. En känsla för rörelser till musik helt enkelt. Det har nog de flesta gjort under sina väldigt unga år. Vid en ålder omkring tio, elva tog jag kvällskurs i dans en gång i veckan. Det var nog ingen specifik dansstil, utan blandat hejvilt! Jag tog lektioner i omkring ett eller två år innan jag slutade för att pröva på en annan aktivitet.
I samband med att jag började åttan i högstadiet började jag om att dansa kvällskursen, denna gång förstås i en äldre grupp, samt att danstilen blev mer ingående på modern, balett och jazz. Efter att ha fått byta danslärare tre gånger under dessa två år (innan nutiden hinner ikapp), varav den tredje gången gillt, så skulle jag nog kunna säga att min ''dansresa'' skulle ta sin början här. Jag var en av två i gruppen som var född 1995, vilket skulle betyda att gymnasiet stod på listan denna höst. Den nya dansläraren föll mig bra i smaken, envis och lagomt bestämd. Envis skulle komma att vara bara förnamnet. Hon var (och är) nämligen en av lärarna för den Estetiska Dansutbildningen på gymnasiet, varav att dem hade misslyckats med att marknadsföra utbildningen och hon hade minsann snappat upp min ålder. Mina planer för gymnasiet var Natur/estet på Waldorf. Jag hade uteslutat dansen som en framtidautbildning med mycket övertygelse ifrån nära och kära, samt omgivningen att en estitisk linje inte skapar en framtid. Med en längtan efter att verkligen få dansa och övertygelse ifrån min danslärare så gick jag trots det tillsammans med min jämnårige till dansuttagningen i princip endast för att se om jag skulle lyckas.



Lyckades jag? Både ja och nej. Som ni tidigare läste så hade de misslyckats med marknadsföringen. För att utbildningen ska få starta under det respektive året så finns ett minimum för antal elever, så för deras del var det viktigt att få så många sökande som möjligt. Jag kom in på utbildningen med motivationen att min danslärare sett bra framsteg och tack vare min egna motivation. Men för den delen är jag inte i närheten av vad som egentligen krävs.
Varför valde jag dansutbildningen trots allt? Jag anser att det var ett realistiskt och smart beslut att välja gymnasiet i min egna hemstad. Att flytta kräver en heldel både ekonomiskt och sådana saker som ansvar och prioriteringar. Utbildningen är högskoleförberedande, jag har möjligheten att skräddasy min utbildning delvis, samt att jag så oerhört mycket vill dansa, på riktigt. Utöver gymnasieutbildningen kommer jag även börja tillsammans med Zaga: ponchi.blogg.se i Exiled på söndagskvällarna.

Jag är övertygad om att jag kommer lyckas trots att jag valt en estetisk gymnasieutbildning och jag ser fram emot det.