2014-05-12
 21:33:00

Ljuden. Ja, de där ljuden.


Ljuden. Ja, de där ljuden.
Svenska nationella tal, VT -2014
 
Ljud. Flera ljud ihopsatta. Flera ljud ihopsatta, relativt tätt inpå. Bokstäver, ord och meningar är vad jag talar om. Med dessa olika ljud vi kallar bokstäver, bildas orden, som bildar meningarna, som får oss att tala, skriva och läsa. Språket. Konsten att föra sig verbalt och skriftligt, konsten att behärska detta språk och denna konstform. Vad betyder vårat verbala och skriftliga språk för oss?
Här och nu, i förrgår och för flera år sedan var och är språket ett dagligt bruk. En kommunikationsform jag definitivt vill påstå har en oerhört stor del i människans liv.
 
Vårat verbala och skriftliga språk är något som intresserar och fascinerar mig. Att med ord formulera sig, göra sig förstådd och ha möjlighet att beskriva något så abstrakt som känslor.
De där ljuden. Ja, de där ljuden som kan så vackert beröra men likaså brutalt förstöra.
 
Ett nyanserat, välvårdat och detaljrikt språk är något jag personligen värdesätter högt. Fredrik Lindström skriver i sin bok ”Världens dåligaste språk” om språkets distinktion och betydelsenyanser. Han framför att det finns utrymme för fel och undantag såsom felstavning, felböjning och felaktiga ändelser då detta inte medför någon större risk att skada språket. Det enda som kan uppstå, enligt Lindström, är att andra kan ta efter vilket enbart påverkar enskilda ord, samt att fokuset på budskapet kan försvinna. När vi börjar använda oss av fel som rör uttryck, betydelser och förhållandet mellan flera ord, exempelvis: ”Chansen att han skulle dö var inte särskilt stor” och ”Risken att han skulle dö var inte särskilt stor”, menar Lindström att vi berövar språket dess precishet och därav blir svenskan ett sämre språk. Lindström förklarar även att särskrivning och ihopskrivning är fel som påverkar hela språksystemet, då detta orsakar betydelseskillnader.
Som jag tidigare nämnde; ett nyanserat, välvårdat och detaljrikt språk är något jag personligen värdesätter högt. Att jag håller med Lindströms åsikter är därmed kanske ingen större överraskning. 
 
Svenskan är ett komplicerat språk, det är inget jag förnekar. En besvärlig grammatik fylld av oregelbundheter, flertal olika stavningar för ett uttal och en sådan sak som särskrivning och ihopskrivning. Det är ett språk många av oss svär ilsket över eller obrytt vanvårdar. Jag är inget undantag. Jag tycker om logik, ett kriterie det svenska språket på många plan definitivt inte uppfyller. Men oavsett allt, så är svenskan imponerande. För trots dess svårigheter och ologik så lyckas det ändå bli ett begripligt och välfungerande språk.
Många påpekar besväret att lära sig det svenska språket för personer med läs -och skrivsvårigheter, dyslektiker och nysvenskar, och jag har all förståelse för argumenten. Det är inget simpelt språk att varken lära sig eller använda sig av, men å andra sidan är väl inget språk simpelt. Istället för att successivt eliminera vårt språk genom vanvård och argumentet att det är för svårt och besvärligt och därav bör förenklas, tycker jag vi bör ge dem som behöver särskild hjälp för att lära sig vårt språk precis den hjälp dem behöver.
Kanske är mina åsikter och argument delvis baserade på att jag faktiskt i princip redan kan vårat språk och därav upplever att besväret blir betydligt större om språket blir något annat än vad det i dagsläget är. Men min vilja och därav mitt argument är att bevara språket på grund av dess imponerande kombination av ologik, charm och elegans.
 
Jag kan inte konkret besvara frågan gällande vad vårat verbala och skriftliga språk egentligen betyder för oss. Men jag kan konstatera att språket, utifrån vad jag upplevt, ligger varmt om hjärtat hos många människor i detta avlånga land vare sig vi vill eller vet det. Så på sätt och vis betyder språket nog en hel del för var och en av oss. Kanske inser vi inte vårat språks elegans i all dess förvirring, kanske missar vi helt och hållet dess värde under ilskan av svordomar, eller kanske är de så pass att vi aldrig ens lagt en tanke till den konstform vi har i ägo.
De där ljuden. Ja, de där ljuden som kan så vackert beröra men likaså brutalt förstöra är vårat kära språk. Jag ber er att vårda det, svära lagomt över det och uppskatta det. För så småningom kanske vårat språk är ett minne blott.

 

Emmy Arvidsson, ES3C
Strömbackaskolan, VT -14